Norsk motorsport

Norsk motorsport

Mange steder i vårt langstrakte land finnes det motorsportmiljøer hvor menneskene som inngår i miljøet elsker alt det som har med bil og konkurranse å gjøre. Det arrangeres gatebilløp og andre konkurranser i mange av de 356 kommunene i Norge.

Kjente motorsportutøvere fra Norge

Det finnes en rekke utøvere fra Norge som har slått seg opp i motorsportens verden. Den mest kjente er nok tidligere verdensmester i rally, Petter Solberg. Han kjørte for bilprodusenten Subaru, og var (og er) kjent for sin offensive kjørestil og engasjerte intervjuer etter løp, spesielt de som foregår på engelsk. En annen kjent norsk rallyfører er Mads Østberg, også han for Subaru. Han begynte med motorsport allerede som fireåring og har blitt norgesmester hele fire ganger, i 2007, 2008, 2009 og 2011.

Norske motorsportkonkurranser og baner

«I disse koronatider» er kanskje blitt det vanligste uttrykket i norsk dagligtale siden landet stengte ned 12.mars. Koronaen har også påvirkning på de norske motorsportkonkurransene som stort sett alle er enten avlyst eller utsatt. I mer normale tider derimot, arrangeres det en rekke motorsportkonkurranser, fra Finnmark i nord til Agder i sør. Det arrangeres vanligvis konkurranser i bilcross, rally og gateløp. Rundt omkring finnes det mange bilcrossbaner hvor det arrangeres hastighetskonkurranser på lukkede områder. En av de mest kjente banene er Lyngåsbanen i Lier utenfor Drammen i gamle Buskerud, nå Viken. På denne banen ble det kjørt EM i rallycross så tidlig som i 1980, og huset da hele 20000 tilskuere. En annen kjent bane er Rudskogen. Den ble bygd i 1990, er internasjonalt godkjent med sine 3,2 kilometer og har også en egen gokartbane. Hvert år arrangeres det på baner i ulike deler av landet NM i bakkeløp og rallycross. Her møtes de beste motorsportutøverne landet har å by på og gjør opp om å kunne tiltale seg med tittelen Norgesmester.